Szakorvosi Rendelőintézet

Pilisvörösvár Városi Önkormányzat Szakorvosi Rendelőintézete

 

Igazgatói közlemény a szakorvosi rendelőben történt felmondásokkal kapcsolatban

Tisztelt Érdeklődők! Kedves Betegeink!

A Szakrendelőben felmondott orvosokkal kapcsolatosan több olyan hír is megjelent, amely félrevezető, ezért az alábbi tájékoztatást tesszük közé.

Mindenek előtt szeretnénk rögzíteni, hogy a Rendelőintézet működése során minden jogszabályt, miniszteri utasítást és eljárásrendet betart, a betegellátást a járványügyi korlátozások figyelembe vételével folyamatosan biztosítja.

A most felmondott kollégák (egy kivétellel) egy cégben dolgoznak, felmondásukat vezetőjük dr. Balogh Gyula közölte, egyoldalúan. A felmondott kollégák az ő beosztottjai.
dr. Szabó Szilvia a közös nyilatkozatukban számos valótlant állít, többek között felmondásuk okaként nem anyagi, hanem a munkájuk ellehetetlenítését jelölte meg, és ennek erkölcsi, elvi vonzatát. Rögzíteni szeretnénk, a nézetkülönbséget az váltotta ki, hogy nem járultunk hozzá a vállalkozó orvosok olyan rendelési óráinak kifizetéséhez, melyet saját döntésük alapján nem tartottak meg a járványügyi helyzetre hivatkozva, ami azt jelenti, hogy pl. Szabó Szilvia március közepe, a járvány kitörése óta nem jelent meg a rendelőben, telefonos ellátást nem nyújtott, az Intézet vezetésével azóta nem találkozott, kapcsolatot nem vette fel. Ennek megfelelően az új igazgatóval nem találkozott, sem telefonos, sem emailben nem vette fel a kapcsolatot. Az intézmény vezetése értetlenül áll az állítás előtt, hogy hogyan lehet valaki munkáját ellehetetleníteni, aki saját döntése alapján nem kíván egy munkahelyen dolgozni, a munkahelyével nincs kapcsolatban, továbbá az is érhetetlen, hogy miért kíván ezért díjazást felvenni. A hangoztatott erkölcsi és elvi szempontok, véleményünk szerint, vonatkoznak az 500 ezer forintos külön díjazásra is, hiszen az a járványhelyzetben történt helytállásért járna.
 A Szakrendelő többi, 37 orvosát is érintette a járványhelyzet miatt megváltozott munkarend és egészségügyi finanszírozás, számukra nem okozott gondot az új helyzet megértése és elfogadása.

Továbbá, mindenki, aki akár munkaviszonyban, akár vállalkozóként rendelést folytatott, ez lehetett telefonos rendelés is, megkapta a bérét vagy díjazását. A 65 év feletti kollégák munkaviszony esetén automatikusan kapták bérüket, vállalkozóként távmunkájuk is elszámolható volt. A járványhelyzet elején a 65 feletti vállalkozó orvosok írásban nyilatkoztak az általuk kívánt munkavégzés módjáról.

Kérdésre válaszolva tájékoztatjuk Önöket, hogy a Szakorvosi Intézet finanszírozása nem csak az orvosi béreket, vállalkozói díjakat fedezi, hanem a 2020. március 16-től érvényes járványügyi intézkedések többletköltségeit is, így a védőszemüveg, szájmaszk, köpeny, stb biztosítását a rendelőben dolgozó kollégáknak, illetve egyéb eszközök pl. nonkontakt hőmérők vagy a folyamatos fertőtlenítéshez szükséges anyagok beszerzését. Az eszközök ára a többszörösére emelkedett, pl. a szájmaszk a korábbihoz képest 40-szeres áron volt beszerezhető.

Hangsúlyozzuk, hogy a rendelések nem szűnnek meg, a betegellátás folyamatos, a felmondott orvosok helyére felvett új orvosok elkezdték munkájukat. Az új szemész orvos és az új pszichiáter már munkába állt, a kardiológiai rendelést is meg fogjuk oldani. Itt is tájékoztatom Önöket, hogy két új nőgyógyász is munkába állt az elmúlt hetekben, mellyel hosszú idő óta tartó szülész-nőgyógyász orvos hiányt (és 3 hónapos várólistákat) sikerült megoldani. Az aktuális rendelési időket itt találják meg:
https://www.vorosvariszakrendelo.hu/…/vorosvariszakrendelo.…

Még néhány szó a Szakrendelőben történt változásokról. Talán már tapasztalták, hogy a betegirányítását könnyebb elérni, hiszen egy új munkaállomást alakítottunk ki, mely csak a telefonos érdeklődőket szolgálja ki. Azt is tapasztalhatták az elmúlt hónapokban, hogy a rendelőben a járványügyi előírásokat különösebb fennakadások nélkül tudtuk teljesíteni, munkatársainkat is meg tudtuk védeni a koronavírus fertőzéstől. Koronavírus szűrővizsgálatot is biztosítottunk minden érdeklődőnek. Most, hogy a normál rendelési menetrend visszaáll, megújult erővel igyekszünk az elmaradt ellátásokat pótolni. Több újítást is tervezünk, melyek a komfortosabb betegellátást és az egészségmegőrzést fogják szolgálni, erről is időben fogunk minden érdeklődőt tájékoztatni.
Elindítottuk a Facebook oldalunkat is a széleskörű tájékoztatás érdekében: 
https://www.facebook.com/pg/vorosvariszakrendelo.hu

Köszönjük megértésüket, támogatásukat, mindenkinek jó egészséget kívánunk, továbbra is szeretettel várjuk betegeinket!

Pilisvörösvári Rendelőintézet